miercuri, 30 martie 2011

18 MARTIE 2011

Vineri, 18 MARTIE 2011. O zi obisnuita, ca oricare alta: aglomeratie, trafic infernal, oameni grabiti sa ajunga fiecare la destinatia sa. E destul de multa umezeala si cam frig. Ma uit cu ciuda la panoul electronic din fata Casei de Cultura care afiseaza victorios sosirea primaverii si-mi vine sa-i reprosez: ‘’mincinosule! asta-i primavara? tu nu vezi ce-i afara?’’
Masor apasat fiecare treapta ce duce la intrarea in Palatul Justitiei din Galati. Cati oameni or fi urcat peste aceste trepte, impovarati de grijile ce i-au adus in locul asta? ; cate rugaminti ‘’ Doamne-ajuta’’ or fi fost rostite pe aceasta scara? Scara catre al noualea cer? Scara ispasirii pacatelor?
‘’Fereste-ma, Doamne!’’—si intru.
Sala Pasilor Pierduti. Chipuri posomorate, ochi umflati de nesomn, pasi care rasuna obsesiv in maretia arhitecturii Palatului. Discutii aprinse pe la colturile incaperii. Simt ca trebuie sa ma integrez acestei societati si dau cateva ture de sala. Descopar un centru info computerizat, imi iau inima-n dinti si tastez numarul 3777/2011: ‘’sedinta de acordare a personalitatii juridice a Asociatiei Pescarilor Sportivi Feroviari si Prietenii va avea loc la sala nr. 4, complet de judecata C6 APJ, la ora 11:30.’’ Ma uit disperat la ceas: 11:25! Dupa ce i-am cerut informatii, aceasta THEMIS cu chip modern ma indruma suav: ‘’prima sala pe dreapta; vedeti ca sedinta a inceput!’’ si imi zambeste grijuliu din ochii ei negri, mai negri decat roba ce-o acopera. Parasesc cu regret aceasta zeita cu chip de avocat si intru in atmosfera solemna a salii de judecata nr. 4.
Este ora 11:40. Iesit in fata Completului de Judecata, precum un elev scos la tabla de catre profesor, se afla cel care ne reprezinta in aceste clipe: DONOSE OCTAVIAN.
Grefiera deschide un dosar pe care scrie cu litere de-o schioapa: ‘’ASOCIATIA PESCARILOR SPORTIVI FEROVIARI SI PRIETENII !’’ Secundele mi se par ore, minutele mi se par zile si, precum pe malul apei orice zvacnire a plutei imi da emotii, repet in minte, involuntar, intrebarea: ‘’a fi sau a nu fi?’’
Dar?... Dar?... ‘’- Dosarul este complet!’’- spune grefiera; este clar ca pluta mea s-a facut nevazuta de pe luciul apei. E lucru sigur: nu am cum sa-l mai scap; si-mi mut privirea la judecator care ii da cuvantul celui ce ne reprezinta. Oare trebuie sa scot minciogul? Nu, hotarat lucru: nu! Elevul scos la tabla a venit cu lectia invatata si sant sigur ca va fi o recuperare fara probleme atunci cand il aud rostind: ‘’Domnule presedinte, reprezint Asociatia citata si solicit admiterea actiunii si acordarea personalitatii juridice pentru Asociatia Pescarilor Sportivi Feroviari si Prietenii ‘’VALURI DE CRAP!’’
Dar sa nu zic ‘’hop’’ pana nu ma vad cu el in juvelnic; asa ca imi arunc din nou privirea asupra presedintelui Completului de Judecata. Cristi Punga- prezent langa mine- face acelasi lucru.
In toata maretia sa, presedintele schiteaza un zambet de admiratie in coltul gurii: ‘’se admite! cauza ramane in pronuntare!’’—decreteaza acesta din urma, notand in acelasi timp ceva, intr-un carnetel cu coperti din piele.
Si, asa cum ar fi spus imparatul Agustus: ‘’ACTA EST FABULA’’—adica ‘’piesa a fost jucata’’-- parasim toti trei, fericiti, incaperea.
La inceput a fost cuvantul. De-acum totul se va materializa printr-o hotarare judecatoreasca. Dar nu asta ne va tine alaturi de-a lungul timpului. Ci PRIETENIA care exista intre noi, fie ca santem sau nu FEROVIARI sau PESCARI.
Aceste lucruri s-au intamplat azi, 18 MARTIE 2011, lucruri care vor ramane in istoria ASOCIATIEI PESCARILOR SPORTIVI FEROVIARI SI PRIETENII .
In drum spre casa, ii fac din ochi panoului electronic din fata Casei de Cultura. El afiseaza strengar:

18 MARTIE 2011. LA MULTI ANI ‘’VALURI DE CRAP!’’

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu