sâmbătă, 31 martie 2012

...SI VINO LA DUNARE, SA BEI APA TULBURE...

    Am iesit zilele trecute pe malul Dunarii, aproape de Zona Libera a Galatiului. La un pescuit. Si m-am ingrozit de mizeria lasata de noi, oamenii - care pe unde a apucat, facand parca, in ciuda frumoasei naturi de care vrem sa ne bucuram cu totii, oricand... Fel si fel de pet-uri, sticle, borcane, pungi din plastic, filtre de ulei pentru autoturisme, rame de ochelari, papuci din plastic, s.a.m.d. Lista e lunga; diversitatea obiectelor ''uitate'' pe malul apei creste pe masura ce iti impui sa cauti prin jurul tau. Fiecare din noi si-a ''marcat'', parca, teritoriul, lasand in urma sa mormane de gunoi- chiar daca au fost ''amabalate'' (in mod corect, dealtfel) in saci menajeri. Ca tot aia e daca lasi gunoiul ambalat sau vrac!
    Pe apa - aceeasi poveste; numai ca in acest caz se vede doar ce pluteste! Si daca se mai ''infinge'' cate-un bustean adus de curent prin vreo scobitura a malului, nu pot sa va povestesc ce minunatie de ''pod de pet-uri'' se face, la un moment dat, in jurul sau... Este teribil de gretos ce poti vedea pe malul batranului fluviu!

    Intorcandu-ma acasa, am pus mana pe Statutul A.P.S.F.P.VALURI DE CRAP si am citit: ''Obiectivele Asociatiei sant (...) organizarea unor actiuni de sprijinire a structurilor legal abilitate in protectia mediului, igienizarea apelor, (...); organizarea in parteneriat cu alte organizatii sau parteneri sociali de activitati de ecologizare in zonele de mediu afectat (...). Acuma, nu ca sant eu ala ''activist de partid'' si departe de mine gandul de a obliga pe cineva sa faca ceva ce nu-i face placere; dar ma gandeam: oare noi, pescarii feroviari n-am putea organiza o astfel de actiune? Ca n-ar fi mare istorie, la urma urmei, sa ne alegem o zona pe care sa o curatam - asta macar asa, pentru constiinta noastra... Si cu respectarea legislatiei in vigoare, desigur! Stiu ca vor fi voci zeflemiste (sau poate ca nu?) care ma vor apostrofa crunt... Dar imi asum consecintele.

     Eu nu fac decat sa incerc sa ''reaprind'' un proiect care- va amintesc- se discuta destul de binisor atunci cand a fost infiintata Asociatia. Si i-as ruga pe cei ce se ocupa cu legislatia sa se informeze pentru noi: cum se poate desfasura o asemenea actiune? Haideti, pescari feroviari, sa imbinam utilul cu placutul, ca doar n-o fi foc! Si-asa incepe prohibitia si, cu ocazia asta, unii dintre noi isi mai pot spala din pacatele facute cu bietii guvizi exterminati in masa... Si cu ghibortii...
     Astept, ca de obicei, reactiile dumneavoastra!

                  Cu speranta,
               Alexandru Ene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu